Registracija

pčeleMasovno uginuće pčelinjih zajednica u mnogim dijelovima svijeta možda je dio šire, a skrivene prijetnje divljim kukcima oprašivačima, koji su nužni za opskrbu ljudi hranom, pokazala je studija Ujedinjenih naroda objavljena u četvrtak.

Pad broja cvjetnica, širenje parazita, upotreba pesticida i onečišćenje zraka među desetak su faktora koji stoje iza nedavna propadanja pčelinjih kolonija u Sjevernoj Americi i Europi, objavio je UN-ov program za okoliš (UNEP).

 

"Ovo što se sada događa sa pčelama tek je vrh ledenoga brijega", rekao je za Reuters Peter Neumann, vodeći autor studije o "globalnim poremećajima pčelinjih kolonija i ostalim prijetnjama kukcima oprašivačima".

"Nema neposredne prijetnje oprašivačkom katastrofom, ali loše nam se piše", kaže Neumann iz švicarskoga centra za istraživanje pčela. "Moramo nešto poduzeti kako bismo osigurali oprašivanje i budućim generacijama."

Studija je pokazala da propadaju pčelinje kolonije i u Kini, Egiptu i Latinskoj Americi. "Ima naznaka da to postaje globalni problem", rekao je Naumann u telefonskome intervjuu.

Kompletan članak čitajte na:

PLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMIT

Mala pčelarska web akademija

Set za dijagnostiku europske gnjiloće

Europska gnjiloća (EFB) je bakterijska bolest uzrokovana leglo nekoliko agenti glavne su plutona bakterija Melissococcus.

Sakupljanje cvjetne peludi

Cvjetna pelud ili cvjetni prah nije proizvod pčela već ga pčele sakupljaju u prirodi tijekom...

Vađenje otrova - okvir - satonoše

Vađenje pčelinjeg otrova u Republici Hrvatskoj nije uobičajena djelatnost kod pčelara. Jedan od razloga dobiveni ispitivanjima o vađenju otrova među pčelarima ležu u preslaboj edukaciji i nepoznavanju teme.

Grabež u košnici i pčelinjaku

Gotovo i ne postoji pčelar koji se nije sreo sa pojavom grabeži unutar jedne ili više košnica na pčelinjak. Opasnost od grabeži prisutna je uvijek osobito ukoliko se pčelar na pčelinjaku pojavljuje rjeđe odnosno ukoliko se sam pčelinjak nalazi van mjesta stanovanja.

Izrada tinkture propolisa u vodenoj otopini

Za one pčelare koji misle raditi propolis tinkturu u vodenoj otopini, objavit ćemo jednostavnu izradu propolisa u vodenoj otopini bez posebnih tehnoloških pomagala.

Novosti