Registracija

pčeleMasovno uginuće pčelinjih zajednica u mnogim dijelovima svijeta možda je dio šire, a skrivene prijetnje divljim kukcima oprašivačima, koji su nužni za opskrbu ljudi hranom, pokazala je studija Ujedinjenih naroda objavljena u četvrtak.

Pad broja cvjetnica, širenje parazita, upotreba pesticida i onečišćenje zraka među desetak su faktora koji stoje iza nedavna propadanja pčelinjih kolonija u Sjevernoj Americi i Europi, objavio je UN-ov program za okoliš (UNEP).

 

"Ovo što se sada događa sa pčelama tek je vrh ledenoga brijega", rekao je za Reuters Peter Neumann, vodeći autor studije o "globalnim poremećajima pčelinjih kolonija i ostalim prijetnjama kukcima oprašivačima".

"Nema neposredne prijetnje oprašivačkom katastrofom, ali loše nam se piše", kaže Neumann iz švicarskoga centra za istraživanje pčela. "Moramo nešto poduzeti kako bismo osigurali oprašivanje i budućim generacijama."

Studija je pokazala da propadaju pčelinje kolonije i u Kini, Egiptu i Latinskoj Americi. "Ima naznaka da to postaje globalni problem", rekao je Naumann u telefonskome intervjuu.

Kompletan članak čitajte na:

PLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMIT

Mala pčelarska web akademija

Uginuće pčela zimi

Uginuće pčela zimi nažalost česta je pojava u svakom pčelinjaku. Često su uzroci uginuća nepoznati, ali u većini slučajeva preventivnim djelovanjima pčelara tijekom sezone i pred samu zimu prilikom uzimljavanja možemo slučajeve uginuća svesti na najmanju moguću mjeru.

Izrada jeftine pčelarske vage

Izrada što jednostavnije vage koju si mogu priuštiti i najmanji hobi pčelari budi maštu mnogih inovatora.

Iskucavanje pletara

Iskucavanje košnica obavlja se kada u košnicama više nema pčelinjeg legla. Ukoliko se u košnici nalazi mlada ovogodišnja matica legla ima sve do kraja mjeseca rujna pa i duže ovisno o godini i podneblju. Mlade matice razvijaju leglo nešto dulje od starih.

Umnožavanje pčelinjih zajednica

Iz vlastitih pčelinjih društava možemo uz malo vještine i znanja lako formirati novo društvo stvaranjem prisilnih umjetnih rojeva, svejedno da li ih trebamo kao pomoćna društva koja nam služe za pojačavanje postojećih ili ih jednostavno ostavimo da se razviju u jake ...

Dvomatično pčelarstvo

U svim oblicima pčelarstva uključujući i eko pčelarstvo pojedini pčelari ponekad pribjegavaju dvomatičnom pčelarenju u svrhu bržeg jačanja zajednica što radi li se ispravno rezultira većim prinosom meda po košnici.

Novosti

 • Potrovane pčele u Srbiji

  Kako prenose mediji u Srbiji, Veterinarska inspekcija i policija su izašle na teren jer je pomor pčela po svemu sudeći izazvan zabranjenim tretmanom voćaka u cvatu na dvadesetak pčelinjaka.

  Opširnije...  
 • HPS-ov kvartalni šlaperaj

  Hrvatski pčelarski savez neki su nakon protuustavne i protuzakonite objave svih bitnih i nebitnih podataka pčelara s pravom nazvali Hrvatska pčelarska sramota.

  Opširnije...  
 • Pčele i tolerancija na kokain

  Sve se više beskičmenjaka koristi za istraživanje molekularnih i staničnih učinaka droge gdje je cilj istražiti osnovne mehanizme ovisnosti. Međutim, u sisavaca glavni čimbenici ovisnosti su dugoročni adaptivni odgovori na višekratnu uporabu droga. Ovdje se ispituje adaptivni odgovor utjecaja kokaina u beskralježnjaka pomoću pčela. 

  Opširnije...  
 • Cvjetna pelud kao prehrandbeno čudo

  Različiti cvjetovi u prirodi daju različitu pelud, kako po boji tako i  po hranjivim vrijednostima, a pelud iste biljke ima istu veličinu, površinu, boju i oblik.  Iako se pelud ovisno o podneblju rasta bilje razlikuje, djelotvornost učinka na organizam se ne razlikuje.

  Opširnije...  
 • Afričke pčele otpornije na parazite

  Iako pčelari u Keniji vjeruju kako zadnjih godina osjećaju pad populacije pčela, stručnjaci tvrde kako rezultati pokazuju da nepogode s kakvima se susreću pčele u Europi i SAD-u ovdje nemaju pogubnih utjecaja.

  Opširnije...