Registracija

okupacija pčelinjih pašaPrema javljanju pojedinih pčelara i dostupnim informacijama koje smo dobili preko telefona od povjerenika Požeško-slavonske županije gospodina pčelara Željka Balena, Hrvatski pčelarski savez izdao je upute svojim povjerenicima za početak protuzakonite i protuustavne okupacije pčelinjih paša na cjelokupnom teritoriju Republike Hrvatske.

Zabrinuti za dalji razvoj svojih članova, prava na rad, slobodu kretanja, korištenja državnog teritorija te u cilju sprječavanja pojave diskriminacije naših ali i svih ostalih pčelara po bilo kojoj osnovi,  zatražili smo  HITNO pojašnjenje od glasnogovornika Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja pa ga prenosimo ovdje u cjelosti:

 


 

Poštovani,
u Hrvatskoj je na snazi Pravilnik o držanju pčela i katastru paša koji je potpisao tadašnji ministar Božidar Pankretić 6. veljače 2008. Ne znam koliko je Vama poznato Pčelinja paša se tim pravilnikom "dodjeljuje" na gospodarenje pčelarskim udrugama, a preko Hrvatskog pčelarskog saveza.

Članak 4.
(Pčelinja paša)
Pčelinja paša u Republici Hrvatskoj daje se na gospodarenje pčelarskim udrugama preko Hrvatskog pčelarskog saveza (u daljnjem tekstu: HPS), a dostupna je svim zainteresiranim pčelarima.
V. PAŠNI RED
Članak 7.
(Sadržaj pašnog reda)
(1) Pašni red utvrđuje način gospodarenja pčelinjim pašama na području koje zemljopisno pokriva pojedina pčelarska udruga.

U Članku 4. kako piše udruge nisu obvezne biti članice HPS-a, ukoliko jesu molimo Vas da nam to potvrdite, a također piše kako je Katastar pčelinje paše dostupan svim zainteresiranim pčelarima (dakle ne piše članovima HPS-a). Članak 7. pojašnjava način gospodarenja za područje koje pokriva pojedina pčelarska udruga. Ne piše da ista mora biti članica HPS-a, naime naša udruga nikakav uvid nema niti nam se omogučila preko HPS-a bilo kakva službena komunikacija kako bi uputili svoje članove u zakonom određene obveze.
Kako, nadamo se naime da to znate, svi pčelari nisu nikad bili, nisu sada i vrlo vjerojatno neće ni biti članovi odnosno njihove udruge članice HPS-a sada kako nam se javlja provodi se diskriminacija pčelara nečlanova HPS-a i prema uputama povjerenici neće više dozvoljavati seljenje pčela na određenu pčelinju pašu ukoliko pčelar koji namjerava doseliti pčele nije član Hrvatskog pčelarskog saveza. Vjerujem da znate kako je isti pravno gledajući u istom statusu kao i svaka druga udruga ili savez pčelara u Republici Hrvatskoj, nije Vladina institucija ili Agencija i takav se može registrirati sa 3 punoljetne osobe unutar maksimalno 30 dana od podnošenja zahtjeva.
Možete li potvrditi tumačenje povjerenika HPS-a sa kojim smo telefonski razgovarali kako je sada vlasništvo "zraka i cvjeća" tj. Pčelinja paše na cjelokupnom  teritoriju Republike Hrvatske u vlasništvu - koncesiji HPS-a i koliko isti plačaju ako je u pitanju donesena koncesija na pasište pčela.
Sljedeće, kako nešto slično nismo primjetili ni u jednoj drugoj državi članici EU, čijim se zakonima prilagođavaju i zakoni Republike Hrvarske zbog skorog pristupanja članstvu, znači li to ukoliko je istina što se tvrdi da će svi pčelari državljani EU koji nakon priključenja budu htjeli dovoziti svoje pčele na pasišta morati biti članovi HPS-a?
Tražimo Vaše hitno očitovanje u cilju obavještavanja pčlarske i ostale javnosti preko naše web stranice,
sa poštovanjem,
Udruga pčelara Pčelarstvo online
Antun Karlović, predsjednik
+385 [0] 98 98 62 023
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 


ministarstvo poljoprivredeI dalje čekamo pismen odgovor glasnogovornika inistarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, međutim razgovarao sam osobno sa dr.Jakopovićem koji radi u Ministarstvu poljoprivrede,ribarstva i ruralnog razvoja.

Dr. Jakopović tvdi: Nema nikakvog prisvajanja katastra pčelinjih paša i to ne dolazi u obzir, netko je nešto krivo protumačio. Treba kao prvo znati napraviti razliku između dvije stvari:

 1. Katastar pčelinjih paša, kao takav treba služiti svim pčelarima bez obzira bili oni crne ili bijele boje kože ili da li su katolici ili muslimani
 2. Popis pčelinjaka i broj košnica, koji zbog nekih parametara treba služiti i radi se za potrebe Ministarstva poljoprivredei djelomice za potrebe katastra

Nikakve veze članstvo pojedine udruge u bilo koji savez nema sa slobodnim seljenjem pčelara na određene pčelinje paše širom Hrvatskog teritorija niti je zbog toga katastar pčelinjih paša rađen. On je rađen isključivo zbog dobrobiti pčelara i informiranja o pojavama pčelinjih paša u određenom vremenskom razdoblju.

Objava lokacija pčelinjaka, osobnih podataka pčelara i slično nije direktno vezana uz katastar pčelinjih paša i kao takva ne bi trebala biti dostupna široj javnosti.

U Varaždinu, 21.ožujka 2011. godine u 14:20 sati

za Pčelarstvo online udrugu pčelara i građana

Antun Karlović, predsjednik udruge

Vezani članak:

HPS nezakonito obzdanio podatke

Tko to tamo laže?

PLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMIT

Mala pčelarska web akademija

Receptura za peludnu pogaču

Receptura je prilično jednostavna, mjere mogu malo odstupati, a sastoji se u jednom djelu peludi koju pomješamo sa 3 djela pivskog kvasca ili fino samljevenog sojinog brašna. Ne koristite grubo mljeveno brašno jer pčelama stvara problem. Još stavimo 6 ili 7 dijelova šećera na 1 dio vode.

Uginuće pčela zimi

Uginuće pčela zimi nažalost česta je pojava u svakom pčelinjaku. Često su uzroci uginuća nepoznati, ali u većini slučajeva preventivnim djelovanjima pčelara tijekom sezone i pred samu zimu prilikom uzimljavanja možemo slučajeve uginuća svesti na najmanju moguću mjeru.

Uzimljavanje slabih zajednica

Pčelinje zajednice koje pred zimu zauzimaju pet do šest ulica i manje najčešće pripajamo srednje jakim ili jakim zajednicama. Međutim moguće ih je uzimiti i "same" u vlastitom nastavku na način da ih bez podnice postvimo na one jake.

Voda u pčelinjaku

Voda kod pčela kao i kod ljudi predstavlja izvor života. Tu činjenicu imajte uvijek u vidu kada ožednite. Sjetite se da će vaše pčele ukoliko nemaju u Vašem pčelinjaku mjesto gdje će doći do vode potražiti je negdje dalje. To nikako ...

Zaštita pčela zimi

Poznato je da pčele dolaskom nižih temperatura, pred kraj jeseni - početkom zime u svojim nastambama prelaze u klupko koje rade oko svojih prikupljenih zaliha za bespašno razdoblje.

Novosti

 • HPS-ov kvartalni šlaperaj

  Hrvatski pčelarski savez neki su nakon protuustavne i protuzakonite objave svih bitnih i nebitnih podataka pčelara s pravom nazvali Hrvatska pčelarska sramota.

  Opširnije...  
 • Pčele i tolerancija na kokain

  Sve se više beskičmenjaka koristi za istraživanje molekularnih i staničnih učinaka droge gdje je cilj istražiti osnovne mehanizme ovisnosti. Međutim, u sisavaca glavni čimbenici ovisnosti su dugoročni adaptivni odgovori na višekratnu uporabu droga. Ovdje se ispituje adaptivni odgovor utjecaja kokaina u beskralježnjaka pomoću pčela. 

  Opširnije...  
 • Cvjetna pelud kao prehrandbeno čudo

  Različiti cvjetovi u prirodi daju različitu pelud, kako po boji tako i  po hranjivim vrijednostima, a pelud iste biljke ima istu veličinu, površinu, boju i oblik.  Iako se pelud ovisno o podneblju rasta bilje razlikuje, djelotvornost učinka na organizam se ne razlikuje.

  Opširnije...  
 • Afričke pčele otpornije na parazite

  Iako pčelari u Keniji vjeruju kako zadnjih godina osjećaju pad populacije pčela, stručnjaci tvrde kako rezultati pokazuju da nepogode s kakvima se susreću pčele u Europi i SAD-u ovdje nemaju pogubnih utjecaja.

  Opširnije...  
 • Spas u jezeru golfera Pabla Larrazábala

  Španjolski profesionalni golfer Pablo Larrazábal na Maybank Maylasian Openu shvatio je kako golf nije baš bezlazlena igra. On je u šoku je počeo bježati od divovskih stršljena koji su ga napali te je kako bi se spasio uletio u obližnje jezero. Usput je dobio dvadesetak uboda zbog čega je kad se sve smirilo primio injekciju.

  Opširnije...