Registracija

okupacija pčelinjih pašaPrema javljanju pojedinih pčelara i dostupnim informacijama koje smo dobili preko telefona od povjerenika Požeško-slavonske županije gospodina pčelara Željka Balena, Hrvatski pčelarski savez izdao je upute svojim povjerenicima za početak protuzakonite i protuustavne okupacije pčelinjih paša na cjelokupnom teritoriju Republike Hrvatske.

Zabrinuti za dalji razvoj svojih članova, prava na rad, slobodu kretanja, korištenja državnog teritorija te u cilju sprječavanja pojave diskriminacije naših ali i svih ostalih pčelara po bilo kojoj osnovi,  zatražili smo  HITNO pojašnjenje od glasnogovornika Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja pa ga prenosimo ovdje u cjelosti:

 


 

Poštovani,
u Hrvatskoj je na snazi Pravilnik o držanju pčela i katastru paša koji je potpisao tadašnji ministar Božidar Pankretić 6. veljače 2008. Ne znam koliko je Vama poznato Pčelinja paša se tim pravilnikom "dodjeljuje" na gospodarenje pčelarskim udrugama, a preko Hrvatskog pčelarskog saveza.

Članak 4.
(Pčelinja paša)
Pčelinja paša u Republici Hrvatskoj daje se na gospodarenje pčelarskim udrugama preko Hrvatskog pčelarskog saveza (u daljnjem tekstu: HPS), a dostupna je svim zainteresiranim pčelarima.
V. PAŠNI RED
Članak 7.
(Sadržaj pašnog reda)
(1) Pašni red utvrđuje način gospodarenja pčelinjim pašama na području koje zemljopisno pokriva pojedina pčelarska udruga.

U Članku 4. kako piše udruge nisu obvezne biti članice HPS-a, ukoliko jesu molimo Vas da nam to potvrdite, a također piše kako je Katastar pčelinje paše dostupan svim zainteresiranim pčelarima (dakle ne piše članovima HPS-a). Članak 7. pojašnjava način gospodarenja za područje koje pokriva pojedina pčelarska udruga. Ne piše da ista mora biti članica HPS-a, naime naša udruga nikakav uvid nema niti nam se omogučila preko HPS-a bilo kakva službena komunikacija kako bi uputili svoje članove u zakonom određene obveze.
Kako, nadamo se naime da to znate, svi pčelari nisu nikad bili, nisu sada i vrlo vjerojatno neće ni biti članovi odnosno njihove udruge članice HPS-a sada kako nam se javlja provodi se diskriminacija pčelara nečlanova HPS-a i prema uputama povjerenici neće više dozvoljavati seljenje pčela na određenu pčelinju pašu ukoliko pčelar koji namjerava doseliti pčele nije član Hrvatskog pčelarskog saveza. Vjerujem da znate kako je isti pravno gledajući u istom statusu kao i svaka druga udruga ili savez pčelara u Republici Hrvatskoj, nije Vladina institucija ili Agencija i takav se može registrirati sa 3 punoljetne osobe unutar maksimalno 30 dana od podnošenja zahtjeva.
Možete li potvrditi tumačenje povjerenika HPS-a sa kojim smo telefonski razgovarali kako je sada vlasništvo "zraka i cvjeća" tj. Pčelinja paše na cjelokupnom  teritoriju Republike Hrvatske u vlasništvu - koncesiji HPS-a i koliko isti plačaju ako je u pitanju donesena koncesija na pasište pčela.
Sljedeće, kako nešto slično nismo primjetili ni u jednoj drugoj državi članici EU, čijim se zakonima prilagođavaju i zakoni Republike Hrvarske zbog skorog pristupanja članstvu, znači li to ukoliko je istina što se tvrdi da će svi pčelari državljani EU koji nakon priključenja budu htjeli dovoziti svoje pčele na pasišta morati biti članovi HPS-a?
Tražimo Vaše hitno očitovanje u cilju obavještavanja pčlarske i ostale javnosti preko naše web stranice,
sa poštovanjem,
Udruga pčelara Pčelarstvo online
Antun Karlović, predsjednik
+385 [0] 98 98 62 023
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 


ministarstvo poljoprivredeI dalje čekamo pismen odgovor glasnogovornika inistarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, međutim razgovarao sam osobno sa dr.Jakopovićem koji radi u Ministarstvu poljoprivrede,ribarstva i ruralnog razvoja.

Dr. Jakopović tvdi: Nema nikakvog prisvajanja katastra pčelinjih paša i to ne dolazi u obzir, netko je nešto krivo protumačio. Treba kao prvo znati napraviti razliku između dvije stvari:

 1. Katastar pčelinjih paša, kao takav treba služiti svim pčelarima bez obzira bili oni crne ili bijele boje kože ili da li su katolici ili muslimani
 2. Popis pčelinjaka i broj košnica, koji zbog nekih parametara treba služiti i radi se za potrebe Ministarstva poljoprivredei djelomice za potrebe katastra

Nikakve veze članstvo pojedine udruge u bilo koji savez nema sa slobodnim seljenjem pčelara na određene pčelinje paše širom Hrvatskog teritorija niti je zbog toga katastar pčelinjih paša rađen. On je rađen isključivo zbog dobrobiti pčelara i informiranja o pojavama pčelinjih paša u određenom vremenskom razdoblju.

Objava lokacija pčelinjaka, osobnih podataka pčelara i slično nije direktno vezana uz katastar pčelinjih paša i kao takva ne bi trebala biti dostupna široj javnosti.

U Varaždinu, 21.ožujka 2011. godine u 14:20 sati

za Pčelarstvo online udrugu pčelara i građana

Antun Karlović, predsjednik udruge

Vezani članak:

HPS nezakonito obzdanio podatke

Tko to tamo laže?

Mala pčelarska web akademija

Grabež u košnici i pčelinjaku

Gotovo i ne postoji pčelar koji se nije sreo sa pojavom grabeži unutar jedne ili više košnica na pčelinjak. Opasnost od grabeži prisutna je uvijek osobito ukoliko se pčelar na pčelinjaku pojavljuje rjeđe odnosno ukoliko se sam pčelinjak nalazi van mjesta stanovanja.

Kristalizacija meda

Med nije kvarljiva namirnica i ne kvari se kao neke druge koje kupujemo svakodnevno, to znamo svi. U svijetu se rade brojna istraživanja prehrandbenih artikala pa tako i ovoh, gotovo nekvarljivog proizvoda, meda.

Set za dijagnostiku europske gnjiloće

Europska gnjiloća (EFB) je bakterijska bolest uzrokovana leglo nekoliko agenti glavne su plutona bakterija Melissococcus.

Ulaz na vrhu košnice

Možete držati pčele u savršenom redu, ali to ne eliminira sljedeće probleme: miševe, mrtve pčele zimi blokiraju izlaz, kondenzacija poklopca, snijeg blokira izlaz, trava blokira izlaz.

Paketni rojevi

Baveći se pčelama čovijek je godinama stjecao nove spoznaje o njihovom načinu života. U jedan od problema modernog pčelarstva koji je razvijan ...

Novosti

 • Aktivnost gena pčela sa i bez meda

  Pčelari pčelama sve više daju kao zamjenu za ukraden med saharozu ili fruktozne kukuruzne sirupe, posebno u godinama kakva je ova i zimama kakvu smo imali, kad su zalihe vrlo "mršave-tanke". Ta praksa došla je pod povećalo istraživanja u cilju rješavanja misterija nestanka pčela, međutim, ta povezanost iako ima naznaka još uvijek nije u potpunosti objašnjena. Neki znanstvenici sumnjaju da je neadekvatna prehrana između ostalog krivac za pad broja pčela u svijetu.

  Opširnije...  
 • Dani meda u Valpovštini

  U Bizovcu 19. i 20. 7. 2014. godne će se održati 6. regionalna manifestacija - "Dani meda u Valpovštini" u organizaciji Udruge pčelara "Valpovština".

  Opširnije...  
 • Uzroci gubitaka pčela ne leže u Apiguardu

  Kako su nam se javili neki zabrinuti pčelari povodom većeg pomora pčela tijekom zime u Sloveniji

  Opširnije...  
 • 13 fascinantnih činjenica o pčelama

  Pričaju ljudi već tisućama godina kako je  13 čudan broj, nekima sretan nekima nesretan, pa eto objavit ćemo baš 13 fascinantnih činjenica o pčelama koje možda niste znali.

  Opširnije...  
 • Med i kanabis

  Što napisati o medu a da već moguće niste čuli? Prije otkrića penicilina med i njegova svojstva su se koristila u cijelom svijetu. Da ima antibakterijska svojstva već i lastavice na grani znaju. Da ima protuupalna svojstva uvjek se sjetite bar onda kad obolite. Sve veći broj lječnika danas više ni ne osporava njegova svojstva pa se on polako vraća na svoje zasluženo mjesto kako u prehrani tako i medicini.

  Opširnije...