Registracija

WASHINGTON,travanj 28, 2011: Predstavnik USDA Farm Service Agency (FSA) Val Dolcini obilazio je danas poljoprivredne proizvođače koji su ovih dana pretrpjeli veoma teške štete od poplava, požara i tornada.

Pozvao je sve da se jave i da će FSA programi biti na raspolaganju kako bi pomogli u što skorijem oporavku. FSA napomenuo je ima nekoliko važnih i efikasnih programa koji trebaju pomoći poljoprivrednim proizvođačima u bržem oporavku od katastrofe, oštećenja i pogibelji stoočnog fonda. Među ključnim programima dostupni su hitni programi očuvanja (ECP), stočarstva.

Odštetni Program (LIP), Hitna pomoć za stoku,e pčele i poljoprivredne površine, zatim program za ribarstvo (ELAP)i ostali. Svi se pozivaju da se jave što prije u lokalne FSA županijske urede kako bi čim prije mogli krenuti u obnovu.

Mala pčelarska web akademija

Mikronastavak - Damir Ban

Bez obzira koliko uspješnu pčelarsku inovaciju napravili, ona je širem krugu pčelara prihvatljiva ukoliko ne remeti već usvojene standarde i mjere.

Seljenje košnica unutar pčelinjaka

Preseliti košnicu za 2-3 ili više metra unutar pčelinjaka može predstavljati problem, jer kao što znamo košnicu bi trebalo preseliti 2-3km.

Dezinfekcija košnica i pčelarske opreme

Natrijev hidroksid - kaustična soda se koristi i kao dezinficijans kod objekata sa dez barijerama s time da se mora paziti da ne djeluje kontra na dezinficijans s kojim dezinficiramo objekte. Uglavnom može se kao takva (uspješna je) koristiti i za dezinficiranje prostorija, zemljanih terena ili se koristi preventivno za spriječavanje pojava/širanja zaraza.

Paketni rojevi

Baveći se pčelama čovijek je godinama stjecao nove spoznaje o njihovom načinu života. U jedan od problema modernog pčelarstva koji je razvijan ...

Izrada dijelova košnice

U svakom se pčelaru prije ili kasnije javi želja ili potreba da pojedini dio košnice napravi sam ili bar da ga izmjeni kako bi isti funkcionirao prema njegovim zamislima.

Novosti

 • Aktivnost gena pčela sa i bez meda

  Pčelari pčelama sve više daju kao zamjenu za ukraden med saharozu ili fruktozne kukuruzne sirupe, posebno u godinama kakva je ova i zimama kakvu smo imali, kad su zalihe vrlo "mršave-tanke". Ta praksa došla je pod povećalo istraživanja u cilju rješavanja misterija nestanka pčela, međutim, ta povezanost iako ima naznaka još uvijek nije u potpunosti objašnjena. Neki znanstvenici sumnjaju da je neadekvatna prehrana između ostalog krivac za pad broja pčela u svijetu.

  Opširnije...  
 • Dani meda u Valpovštini

  U Bizovcu 19. i 20. 7. 2014. godne će se održati 6. regionalna manifestacija - "Dani meda u Valpovštini" u organizaciji Udruge pčelara "Valpovština".

  Opširnije...  
 • Uzroci gubitaka pčela ne leže u Apiguardu

  Kako su nam se javili neki zabrinuti pčelari povodom većeg pomora pčela tijekom zime u Sloveniji

  Opširnije...  
 • 13 fascinantnih činjenica o pčelama

  Pričaju ljudi već tisućama godina kako je  13 čudan broj, nekima sretan nekima nesretan, pa eto objavit ćemo baš 13 fascinantnih činjenica o pčelama koje možda niste znali.

  Opširnije...  
 • Med i kanabis

  Što napisati o medu a da već moguće niste čuli? Prije otkrića penicilina med i njegova svojstva su se koristila u cijelom svijetu. Da ima antibakterijska svojstva već i lastavice na grani znaju. Da ima protuupalna svojstva uvjek se sjetite bar onda kad obolite. Sve veći broj lječnika danas više ni ne osporava njegova svojstva pa se on polako vraća na svoje zasluženo mjesto kako u prehrani tako i medicini.

  Opširnije...