Registracija

WASHINGTON,travanj 28, 2011: Predstavnik USDA Farm Service Agency (FSA) Val Dolcini obilazio je danas poljoprivredne proizvođače koji su ovih dana pretrpjeli veoma teške štete od poplava, požara i tornada.

Pozvao je sve da se jave i da će FSA programi biti na raspolaganju kako bi pomogli u što skorijem oporavku. FSA napomenuo je ima nekoliko važnih i efikasnih programa koji trebaju pomoći poljoprivrednim proizvođačima u bržem oporavku od katastrofe, oštećenja i pogibelji stoočnog fonda. Među ključnim programima dostupni su hitni programi očuvanja (ECP), stočarstva.

Odštetni Program (LIP), Hitna pomoć za stoku,e pčele i poljoprivredne površine, zatim program za ribarstvo (ELAP)i ostali. Svi se pozivaju da se jave što prije u lokalne FSA županijske urede kako bi čim prije mogli krenuti u obnovu.

PLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMIT

Mala pčelarska web akademija

Uzimljavanje pčela

Tri su najvažnija uvjeta za dobro i pravilno uzimljavanje pčela. Da pčele osobito u u našim kopnenim krajevima mogle dobro prezimiti, treba unutar pčelinjaka ispuniti uglavnom tri najvažnija uvjeta: jaka zajednica s dobrom maticom, dovoljne zalihe kvalitetne hrane i pravilna ventilacija košnice.

Dezinfekcija košnica i pčelarske opreme

Natrijev hidroksid - kaustična soda se koristi i kao dezinficijans kod objekata sa dez barijerama s time da se mora paziti da ne djeluje kontra na dezinficijans s kojim dezinficiramo objekte. Uglavnom može se kao takva (uspješna je) koristiti i za dezinficiranje prostorija, zemljanih terena ili se koristi preventivno za spriječavanje pojava/širanja zaraza.

Pčelarske dimilice

Dimilica je jedan od prepoznatljivijih alata koji povezujemo sa pčelarstvom. To je u stvari prilično jednostavna naprava kojom se spaljuje goriv materijal ...

Seljenje košnica unutar pčelinjaka

Preseliti košnicu za 2-3 ili više metra unutar pčelinjaka može predstavljati problem, jer kao što znamo košnicu bi trebalo preseliti 2-3km.

Mikronastavak - Damir Ban

Bez obzira koliko uspješnu pčelarsku inovaciju napravili, ona je širem krugu pčelara prihvatljiva ukoliko ne remeti već usvojene standarde i mjere.

Novosti

 • HPS-ov kvartalni šlaperaj

  Hrvatski pčelarski savez neki su nakon protuustavne i protuzakonite objave svih bitnih i nebitnih podataka pčelara s pravom nazvali Hrvatska pčelarska sramota.

  Opširnije...  
 • Pčele i tolerancija na kokain

  Sve se više beskičmenjaka koristi za istraživanje molekularnih i staničnih učinaka droge gdje je cilj istražiti osnovne mehanizme ovisnosti. Međutim, u sisavaca glavni čimbenici ovisnosti su dugoročni adaptivni odgovori na višekratnu uporabu droga. Ovdje se ispituje adaptivni odgovor utjecaja kokaina u beskralježnjaka pomoću pčela. 

  Opširnije...  
 • Cvjetna pelud kao prehrandbeno čudo

  Različiti cvjetovi u prirodi daju različitu pelud, kako po boji tako i  po hranjivim vrijednostima, a pelud iste biljke ima istu veličinu, površinu, boju i oblik.  Iako se pelud ovisno o podneblju rasta bilje razlikuje, djelotvornost učinka na organizam se ne razlikuje.

  Opširnije...  
 • Afričke pčele otpornije na parazite

  Iako pčelari u Keniji vjeruju kako zadnjih godina osjećaju pad populacije pčela, stručnjaci tvrde kako rezultati pokazuju da nepogode s kakvima se susreću pčele u Europi i SAD-u ovdje nemaju pogubnih utjecaja.

  Opširnije...  
 • Spas u jezeru golfera Pabla Larrazábala

  Španjolski profesionalni golfer Pablo Larrazábal na Maybank Maylasian Openu shvatio je kako golf nije baš bezlazlena igra. On je u šoku je počeo bježati od divovskih stršljena koji su ga napali te je kako bi se spasio uletio u obližnje jezero. Usput je dobio dvadesetak uboda zbog čega je kad se sve smirilo primio injekciju.

  Opširnije...