Siječanj 18, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

Castanea SativaKesten je stablo koje naraste do visine od 20-30 metara, smeđe i ispucale kore sa velikom i bujnom krošnjom. Raste u skoro svim krajevima Europe, a životni vijek ovog stabla je i do čak 200 godina. Listovi ove biljke su veliki i sastavljeni od 7 izdanaka raspoređenih poput prstiju na ruci čovjeka.

Cvjetovi kestena su bijelo žučkasti u obliku uspravnog grozda puni peludi i u krajevima gdje ta biljka raste čine značajnu pašu pčelama.
 
Europski pitomi kesten - lat. Castanea sativa Miller, drvo je iz porodice bukovki (Fagaceae) u koje još spadaju bukva i hrast. Za razliku od divljeg kestena pitomom kestenu je kora glatka, dok je stablo bujne i velike krošnje koje ponekad dostiže starost i do 500 godina.
 
Cvjetovi stoje u bijelo-žućkastim čupercima na dugim, uspravnim i isprekidanim resama, značajna su paša pčelama u krajevima gdje rastu. Listovi su duguljasti, nazubljeni, dužine peteljke do 5 cm, dužine lista 10-30 cm i širine 3-6 cm, s istaknutim žilama na poleđini lista.
 
Med obje vrste kestena je taman, gorkog okusa i zbog velikog udjela peludi i do 80-90% sklon brzom kristaliziranju. Domaći je kesten (Castanea Sativa) u povijesti bio kod nas poprilično proširen međutim nakon napada bolesti nazvane kestenov rak (Endothia Parasitica), koja je uništila dosta stabala je dio stabala propao.
 
Stučnjaci tog područja su istraživačkim radom uzgojili sorte kestena koje su otporne na tu bolest. Uglavnom su to su japanske sorte koje potječu od vrste Castanea Crenata, međutim kod nas imaju problema sa prilagodbom na klimatske uvijete tako da ne uspijevaju nabolje, bar ne koliko i domaća vrsta Castanea Sativa sadnje Castanea Crenata. Zbog toga je uzgojena sorta europsko – japanske sorte križanjem sorte Castanea Sativa sa sortom Castanea Crenata.
 
Vrste:
  • Kesten maroni sorta PRECOCE MIGOULE, drvo je srednjeg rasta, s otvorenom krošnjom, brzom i dobrom rodnošću, s ježincem u kojem su dva do tri normalno razvijena ploda, debela i svjetlo mahagonijeve boje. Dozorijeva nakon 15. rujna.
  • Kesten maroni sorta BUCHE DE BETIZAC, drvo je srednje bujnog i okomitijeg rasta. Rodi dobro i redovito, a u ježincu su po dva debela ploda, tamno crvenkase kestenjaste boje. Dozorijeva krajem rujna.
  • Kesten maroni sorta MARSOL, raste bujno i okomito. Rodnost je dobra, u ježincu su dva do tri ploda, srednje debela do debela, sjajne crvenkaste boje. Dozorijeva početkom listopada.
  • Kesten maroni sorta MARAVAL, srednje je bujno, okomitog rasta. U ježincu se nalazi jedan ili dva podeblja ploda sjajne tamno smeđe crvenkaste boje. Dozorijeva sredinom listopada.

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme