Registracija

Kad se na nastavljačama odignemo gornje plodište i sa zadnje strane i na donjim rubovima okvira zapazimo započete matičnjake, možemo biti sigurni da se zajednica sprema na rojenje - dijeljenje zajednice. Kada se pčele "ubrade" na letu, siguran je da je to znak bliskog rojenja. Čim su zaleženi matičnjaci zatvoreni, izaći će prvi roj ili prvak. Svaki pčelar posebno u početku fasciniran je radnim elanom pčelinje zajednice, hijerarhijom unutar nje i u svakom se skriva mali nesuđen inovator.

Tako je Taranov pčelar bivšeg Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika gledajući kako se pčele roje i kako postižu rojevni nagon osmislio svoj način razrojavanja zajednica koje su ušle u rojevno stanje. On je pčele sklone rojenju nazivao aktivno rojevne pčele. Takve je pčele svojom metodom odvojio podijelio od ostatka zajednice inutar 1 - 1/2 sat. U novi roj iz košnice koja se priprema za rojenje odvajale su mu se sve aktivno rojevne pčele dok su se u košnicu vračale sve ostale.

taranov način razrojavanja pčela

To je metoda kojom stara matica sa mladim pčelama oponaša roj pčela koju je Taranov opisao još u prošlom stoljeću 1947.godine u tematskoj pčelarskoj knjizi "Pchelovodstvo" pod nazivom "Umjetno razdvajanje rojevnih pčela od matične zajednice".

Taranov način razrojavanja video demonstracija:


Taranov tako navodi faze koje dovode do rojenja, a poznajemo ih i danas:

 1. udruga pčelara pčelarstvo onlineVišak kućnih pčela odgajateljica  (u stanju mirovanja pčele koje vise zajedno u slobodnom prostoru)
 2. Aktivno rojevne pčele
 3. Smanjenje polaganja jajašca
 4. Sve to dovodi do akumuliranja rojevno aktivnih pčela
 5. Izlazak roja pčela

Rojevne pčele starosti su do dvadeset i jedan dan, dok su fiziološki to pčele koje ne luče vosak niti održavaju leglo. Taranov je osmislio vrstu "rampe" za pčele koja se sastojala od dvije daske međusobno spojene na način da simuliraju uzletno slijetnu stazu. Dio koji se stavlja 10 cm do košnice je razdvojen dok je suprotan međusobno spojen. Tako rampadobija oblik slova V.

Na donjem se kraju rampe (vidi sliku), na mjestu gdje je spojena lagano ometu sve pčele ukljućujući i maticu. Stare pčele vratit će se u košnicu dok će se mlade pčele, uključujući i one aktivno rojevne, po stalku se također penju prema košnici, ali ih sam razmak (10cm) do leta zaustavlja i one se malo pomalo sakupljaju u klupko ispod stalka gdje ostaju mirno visiti poput roja. Takav se roj pred večer jednostavno otrese u novo pripremljenu košnicu. Ako je u zajednici iz koje je istresen roj bila matica koja je zalijegala, takva matica mora biti i u istresenom roju. Ako je bila nesparena, roj će biti zadovoljan i s takvom maticom.

 

PLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMIT

Novosti

 • Nano zaštita za svaki pčelinjak

  Nano premaz omogućava da u kišnim, sunčanim, snježnim ili bilo kojim drugim uvjetima brzo olakšano održavanje i čišćenje svih vrsta drvenih košnica, drvene opreme i pčelinjaka, eliminira bilo kakvu potrebu za korištenjem većine kemijskih sredstava pa se koristi i u eko pčelarstvu.

  Opširnije...  
 • Hives

  Zagreb, Jeruzalem, London, Koeln i Prag mjesta su zbivanja u kojima petero junaka na putu do posla prati vijest o misterioznom nestanku pčela, istovremeno baveći se svojim životima u gradovima-košnicama.

  Opširnije...  
 • Prometej - doc.dr.sc Ivana Tlak Gajger

  Kakva je uloga pčela u prirodi, kako moderna civilizacija utječe na opstanak pčela? Za HRT u emisiji Prometej govori doc.dr.sc Ivana Tlak Gajger.

  Opširnije...  
 • Preminuo je 10 minuta nakon uboda pčele

  Pčelar Marko Bulić (44) iz Zadra u zadarsku bolnicu primljen je bez znakova života, gdje su ga ponovno pokušali reanimirati, ali pomoći nije bilo. Uzrok smrti je anafilaktična reakcija na ubod pčele čiji su žalac liječnici našli na prijelazu obraza u vrat, piše Slobodna Dalmacija.

  Opširnije...  
 • Uvozne i izvozne količime meda u RH

  Pojedini portali plasirali su ponovno senzacionalističke tekstove o kolapsu pčelarstva u Hrvatskoj. Moguće ga udruženi u interesne skupine željno očekuju.

  Opširnije...