Registracija

Kad se na nastavljačama odignemo gornje plodište i sa zadnje strane i na donjim rubovima okvira zapazimo započete matičnjake, možemo biti sigurni da se zajednica sprema na rojenje - dijeljenje zajednice. Kada se pčele "ubrade" na letu, siguran je da je to znak bliskog rojenja. Čim su zaleženi matičnjaci zatvoreni, izaći će prvi roj ili prvak. Svaki pčelar posebno u početku fasciniran je radnim elanom pčelinje zajednice, hijerarhijom unutar nje i u svakom se skriva mali nesuđen inovator.

Tako je Taranov pčelar bivšeg Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika gledajući kako se pčele roje i kako postižu rojevni nagon osmislio svoj način razrojavanja zajednica koje su ušle u rojevno stanje. On je pčele sklone rojenju nazivao aktivno rojevne pčele. Takve je pčele svojom metodom odvojio podijelio od ostatka zajednice inutar 1 - 1/2 sat. U novi roj iz košnice koja se priprema za rojenje odvajale su mu se sve aktivno rojevne pčele dok su se u košnicu vračale sve ostale.

taranov način razrojavanja pčela

To je metoda kojom stara matica sa mladim pčelama oponaša roj pčela koju je Taranov opisao još u prošlom stoljeću 1947.godine u tematskoj pčelarskoj knjizi "Pchelovodstvo" pod nazivom "Umjetno razdvajanje rojevnih pčela od matične zajednice".

Taranov način razrojavanja video demonstracija:


Taranov tako navodi faze koje dovode do rojenja, a poznajemo ih i danas:

 1. udruga pčelara pčelarstvo onlineVišak kućnih pčela odgajateljica  (u stanju mirovanja pčele koje vise zajedno u slobodnom prostoru)
 2. Aktivno rojevne pčele
 3. Smanjenje polaganja jajašca
 4. Sve to dovodi do akumuliranja rojevno aktivnih pčela
 5. Izlazak roja pčela

Rojevne pčele starosti su do dvadeset i jedan dan, dok su fiziološki to pčele koje ne luče vosak niti održavaju leglo. Taranov je osmislio vrstu "rampe" za pčele koja se sastojala od dvije daske međusobno spojene na način da simuliraju uzletno slijetnu stazu. Dio koji se stavlja 10 cm do košnice je razdvojen dok je suprotan međusobno spojen. Tako rampadobija oblik slova V.

Na donjem se kraju rampe (vidi sliku), na mjestu gdje je spojena lagano ometu sve pčele ukljućujući i maticu. Stare pčele vratit će se u košnicu dok će se mlade pčele, uključujući i one aktivno rojevne, po stalku se također penju prema košnici, ali ih sam razmak (10cm) do leta zaustavlja i one se malo pomalo sakupljaju u klupko ispod stalka gdje ostaju mirno visiti poput roja. Takav se roj pred večer jednostavno otrese u novo pripremljenu košnicu. Ako je u zajednici iz koje je istresen roj bila matica koja je zalijegala, takva matica mora biti i u istresenom roju. Ako je bila nesparena, roj će biti zadovoljan i s takvom maticom.

 

PLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMIT

Novosti

 • Potrovane pčele u Srbiji

  Kako prenose mediji u Srbiji, Veterinarska inspekcija i policija su izašle na teren jer je pomor pčela po svemu sudeći izazvan zabranjenim tretmanom voćaka u cvatu na dvadesetak pčelinjaka.

  Opširnije...  
 • HPS-ov kvartalni šlaperaj

  Hrvatski pčelarski savez neki su nakon protuustavne i protuzakonite objave svih bitnih i nebitnih podataka pčelara s pravom nazvali Hrvatska pčelarska sramota.

  Opširnije...  
 • Pčele i tolerancija na kokain

  Sve se više beskičmenjaka koristi za istraživanje molekularnih i staničnih učinaka droge gdje je cilj istražiti osnovne mehanizme ovisnosti. Međutim, u sisavaca glavni čimbenici ovisnosti su dugoročni adaptivni odgovori na višekratnu uporabu droga. Ovdje se ispituje adaptivni odgovor utjecaja kokaina u beskralježnjaka pomoću pčela. 

  Opširnije...  
 • Cvjetna pelud kao prehrandbeno čudo

  Različiti cvjetovi u prirodi daju različitu pelud, kako po boji tako i  po hranjivim vrijednostima, a pelud iste biljke ima istu veličinu, površinu, boju i oblik.  Iako se pelud ovisno o podneblju rasta bilje razlikuje, djelotvornost učinka na organizam se ne razlikuje.

  Opširnije...  
 • Afričke pčele otpornije na parazite

  Iako pčelari u Keniji vjeruju kako zadnjih godina osjećaju pad populacije pčela, stručnjaci tvrde kako rezultati pokazuju da nepogode s kakvima se susreću pčele u Europi i SAD-u ovdje nemaju pogubnih utjecaja.

  Opširnije...