Siječanj 18, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

higjenska pojilicaVoda kod pčela kao i kod ljudi predstavlja izvor života. Tu činjenicu imajte uvijek u vidu kada ožednite. Sjetite se da će vaše pčele ukoliko nemaju u Vašem pčelinjaku mjesto gdje će doći do vode potražiti je negdje dalje.

UPAMTITE: Pčele trebaju izvor pitke vode, tako da mogu razrijediti med, regulirati temperaturu košnice, rastopiti kristalizirani med i naravno za uzgoj legla.

To nikako ni u kom slučaju ne zaboravite. Na kakav izvor vode i u kakvom stanju će biti pojilište to ne možete predvidjeti. Rizici takvog unosa vode su veliki, pčele tada uglavnom obolijevaju od crijevnih bolesti koje mogu biti pogubne za opstanak cijele zajednice.

Sama higjenska pojilica s vodom potrebna je na pčelinjaku od početka ranog proljeća, što se postavi ranije to bolje, pa sve do zadnjih izleta pčela pred zimu.

Postavljanje / punjenje pojilice gledajući godišnje doba ne može nikada biti prerano i/ili prekasno. Ne ustručavajte se puniti pojilice čim ranije prije prvih početnih proljetnih izleta pčela.

Pčele će se naviknuti da u blizini ima stalnog izvora svježe vode tako da kasnije neće tražiti okolne izvore upitne kvalitete. Naravno kako pčele putuju dalje tako će uvijek usput pokupiti pokoju kap, međutim to ne možete spriječiti ali će vaše pojilice te pojave smanjiti i ublažiti eventualne moguće zaraze.

Više je bolje

Dnevne potrebe jedne prosječne zajednice su 2-3 dl. vode + unos sa vodom iz nektara. Ne trebate na pojilicama izračunavati svaku kap vode. Vode treba biti dovoljno, na pčelinjaku po tom pitanju vrijedi pravilo "više je bolje".

Pravovremenim postavljanjem pojilica i osiguranjem uvjek dostupnih dovoljnih količina čiste vode na vašem pčelinjaku rješit ćete i problem sa susjedima posebno na urbaniziranim lokacijama. Pčele će ako nemaju izbora piti vodu iz susjedovog bazena, slavina, opranog rublja i slično. Što se prije naviknu na pojilo manje je brige oko toga tijekom sezone. Samu vodu mijenjajte svakih 4 - 5 do max. 6 dana bez obzira da li su pojilice pune ili prazne. Ustajala voda nije dobra.

Čisto je najbolje

Izrada higjenskih pojilica od starih odbačenih stvari u nekoliko poteza:

izrada higjenske pojilice

Smještaj pojilica idealan bi bio kada bi rano ujutro bile na suncu, a kasnije da su u hladu kako se ne bi voda pregrijavala. Naravno nemoguće je očekivati od pčelara da stalno "čuči" u blizini pojilica i provjerava temperaturu vode, no pravilnim postavljanjem pojilice na pčelinjaku to niti nije potrebno.

Pregrijavanje vode ljeti možete izbjeći ukoliko ste pojilice postavili ispod nekog drveta, grma ili nadstrešnice to će biti uz redovitu izmjenu vode sasvim dovoljno. Pojilice pri tome ne treba postavljati pred samo leto odnosno ispred košnice. Ukoliko pojilice postavljate ispred košnica neka to bude bar 5 metara od samih košnica ukoliko je postavljeno ukoso odnosno 10 ukoliko se nalaze ravno pred košnicama.

Postavljanje iza košnica nema ograničenja međutim dobro je da su udaljene od leđne strane košnice bar 2-3 metara. Ispod pojilice posipajte sitni šlljunak ili kamenčiće kao ispred košnica, bit će lijepše i urednije, a izbjegavate mogućnost da nakapalu vodu pčele posjećuju na zemlji i betonirana podloga dobro je riješenje ali se ne uklapa u svaki pčelinjak.

Mamac ukoliko pčele ne posjećuju pojilicu iz nekih razloga bit će otopljeni šećer ili med u vodi. Med ili šećer jednostavno otopimo u vodi. Omjer: 5 litara vode 0,5 kg meda / šećera. Tom slatkom mješavinom punimo svaku drugu ili treću staklenku. Pčele će brzo primamljene slatkom otopinom početi dolaziti na pojilište.

JEDNOSTAVNO I UČINKOVITO: Pčelama odgovara da u vodu dodamo Vitamin C ili askorbinsku kiselinu ona je topiva u vodi, dodamo li malo čistog etilnog alkohola rješili smo problem preventivnog sprečavanja pojave crijevnih smetnji i bolesti pčela poput nozemoze na vrlo učinkovit i jednostavan način. Ovaj način pripreme pojilica je primjenjiv tijekom cijele sezone.

U proljeće i na jesen preventivno protiv nozemoze možemo staviti pripravak na bazi joda, kojeg će Vam ne previše skupo ali učinkovito i precizno pripremiti u ljekarni no receptura sa vitaminom C i alkoholom sasvim je dovoljna i naravno jednostavnija jer jod sam po sebi slabo topiv u vodi. Pripravak, ukoliko smo se odlučili na njega, na bazi joda rijedimo ovisno o samoj kupljenoj koncentraciji. Pripremljenom mješavinom punimo svaku drugu ili svaku treću staklenku. Preko sezone ljeti nema potrebe za dodavanjem, ali pred uzimljavanje je svakako poželjno i potrebno.

Primjena srebrne vode u pčelarstvu
Koloidna srebrna voda efikasno je preventivno sredstvo koje sprečava nastanka virusnih, bakterijskih i gljivičnih bolesti kod svih živih bića pa tako i kod pčela. Za razliku od u pčelarstvu nepriihvatljivih i zabranjenih antibiotika i/ili antimikotika koji se često zbog nedovoljne informiranosti pčelara koriste za suzbijanje bolesti pčela, koloidna srebrna voda ne izaziva ni trovanje pčela ni kontaminaciju proizvoda te se kao takva sigurno može primjenjivati. Osim što ne utječe negativno na proizvode i pčele ne šteti ni samim ličinkama. Koloidna srebrna voda se pčelama daje kao preventivno sredstvo bez utjecaja.

Treba znati kako takva voda ne smije dolaziti u doticaj s metalnim predmetima, kako prilikom same pripreme tako se ni ne uljeva u metalne pojilice. Osim što metalni predmeti/posude dovode do smanjenja učinkovitosti (što primjećujete promjenom boje) srebrnoj vodi smeta i svijetlost te povišena temperatura pa je tako ni nećemo koristiti tijekom vrućih ljetnih dana.

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme